Εβδομάδα Κώδικα και Εβδομάδα Ασφαλούς Διαδικτύου στο Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Το μάθημα της Πληροφορικής, στο Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών, προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τον ψηφιακό εγγραμματισμό τους. Μέσα από το Αναλυτικό Πρόγραμμα Πληροφορικής  οι μαθητές μαθαίνουν να χρησιμοποιούν λογισμικά και να αναπτύσσουν δεξιότητες που τους είναι απαραίτητες στην καθημερινή τους ζωή. Παράλληλα η Πληροφορική, τόσο ως εργαλείο όσο και αυτόνομο διδακτικό αντικείμενο, συμβάλλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των διαθεματικών προγραμμάτων έρευνας του ΡΥΡ που υλοποιούνται στο Σχολείο μας την τελευταία διετία.

Στο πλαίσιο αυτό το Σχολείο μας βραβεύτηκε από την ΕΕ με το Certificate of Excellence in Coding Literacy. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στο Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών, διότι οι μαθητές του, με την υποστήριξη των καθηγητριών Πληροφορικής, συμμετέχουν επί 4 συνεχόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα (European Code week). Η Εβδομάδα του Κώδικα της ΕΕ, που διεξάγεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο,  είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει να φέρει κοντά όλους τους μαθητές με τον προγραμματισμό χρησιμοποιώντας έναν διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. Μέσα από τη δράση αυτή οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον προγραμματισμό, αλλά και καλλιεργούν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ανάλυσης δεδομένων και της συνεργασίας μεταξύ τους.

 

Ταυτόχρονα το Σχολείο μας είναι πρωτοπόρο και σε θέματα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Ήδη από το 2006 μαθητές και εκπαιδευτικοί του Σχολείου συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, Ευρωπαϊκούς και Πανελλήνιους, πετυχαίνοντας σημαντικές διακρίσεις. Στο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Πληροφορικής περιλαμβάνεται, σε όλες τις τάξεις, ενότητα με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση. Κάθε χρόνο, σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές εμπλέκονται σε δράσεις που στόχος τους είναι να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, με τρόπο που να μην εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Έτσι, την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου μαθήτριες και μαθητές της 6η τάξης παρουσίασαν σε όλους τους συμμαθητές τους τους κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο του 2ου διαθεματικού προγράμματος έρευνας, με θέμα την Τεχνολογία, που επεξεργάστηκαν στις τάξεις τους. Οι μαθήτριες και οι μαθητές δημιούργησαν, στο μάθημα της Πληροφορικής με τη βοήθεια των καθηγητριών τους, όλο το υλικό που παρουσίασαν στο Θέατρο χρησιμοποιώντας λογισμικά για τη δημιουργία ψηφιακών Comics και τη δημιουργία ταινιών.

                                                                                                                                                                         

 

 Στο ίδιο πλαίσιο, την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου οι μαθήτριες και οι μαθητές της 5ης και της 6ης τάξης παρακολούθησαν στο Θέατρο την ομιλία της κ. Κέλλυς Ιωάννου, Διευθύντριας του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας. Η κ. Ιωάννου, άμεση συνεργάτης του στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Μ. Σφακιανάκη, μίλησε στα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο και τους παρουσίασε 10 κανόνες που πρέπει να ακολουθούν πάντα, όταν το χρησιμοποιούν.

 

 

Κατά τη διάρκεια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων οι μαθήτριες και οι μαθητές της 3ης, 4ης, 5ης και 6ης τάξης άκουσαν ιστορίες, με θέμα τον Διαδικτυακό εκφοβισμό, από το βιβλίο του Β. Ηλιόπουλου, Βάλτε delete στον Διαδικτυακό εκφοβισμό.

Παράλληλα με τις δράσεις αυτές οι μαθήτριες και μαθητές της 5ης τάξης συμμετείχαν, με comics που δημιούργησαν στο μάθημα της Πληροφορικής, σε διαγωνισμό με θέμα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Λόγω όλων των δράσεων που αναπτύχθηκαν και τη φετινή χρονιά το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, ανακήρυξε το Σχολείο μας, για άλλη μια φορά, Υποστηρικτή για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020.